Yleinen

Unelmien hääjuhla!

Ikimuistoisen hääjuhlan järjestäminen koostuu useista palasista. Kun häiden järjestämisen aloittaa ajoissa ja tekee suunnitelmat tarkkaan, tulee juhlista hääparin toiveiden mukaiset.

Kuinka siis järjestät unelmiesi häät?

 

Hääjuhlien suunnittelun ensimmäinen vaihe

Kirkon ja juhlapaikan varauksia tehdään noin puolitoista vuotta ennen hääpäivää – erityisesti sesonkiaikoina. suunnitelmissa on kirkkohäät, järjestelyt on hyvä aloittaa tarkistamalla kirkon varaustilanne. Lisäksi halutun juhlapaikan saatavuus kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin.

Vihkimisen voi kirkon sijaan järjestää myös juhlapaikalla etenkin silloin, kun hääpari haluaa siviilivihkimisen. Yleensä papitkin tulevat sovittaessa vihkimään hääparin juhlapaikalle.

 

Häiden suunnitteluprosessi sekä varaukset

Kun hääjuhlan ajankohta – sekä mahdollinen kirkko – on päätetty, on aika päättää missä juhlat vietetään. Internetistä löytyy paljon tietoa erilaisten juhlapaikkojen tiloista, tarjonnasta sekä hintatasosta. On hyvä myös käydä aistimassa tilaa paikan päällä ja pohtia, vastaako se omia odotuksia ja tarpeita. Tilan tunnelma, toimivuus ja sijainti ovat yleensä avainasemassa lopullisessa valinnassa.

Jos täyden palvelun hääjuhlat kiinnostavat, juhlapaikaksi kannattaa valita ravintola. Yleensä tilausravintola on hyvä vaihtoehto tähän tilanteeseen. Pienempiin häihin useilta ravintoloilta löytyy myös hienoja ja tunnelmaan sopivia kabinetteja. Esimerkiksi Rauhalasta voi varata hääjuhlaan koko ravintolan tai 1-2 kabinettia, asiakkaan tilantarve ja henkilömäärä ratkaisee.

Jos juhlan tarjoilut halutaan hoitaa itse, juhlapaikaksi kannattaa valita ravintolan sijaan juhlatila, joka toimii puhtaalla tilavarausperiaatteella. Näihin tiloihin voi tuoda kokonaan omat ruokatarjoilut tai ne voi tilata pitopalvelusta. Alkoholitarjoilut voi tällaisessa juhlapaikassa asiakas hankkia itse.

Ravintolassakin on helppo pitää budjetista kiinni, kunhan sopii etukäteen minkä verran juomaa saa mennä yhteislaskulle. Juhlavieraita voi ohjata ostamaan lisää juomia omakustanteisesti ravintolan baarista. Tämä on aivan soveliasta ja hyvin yleinen käytäntö hääjuhlissa.

Kun häiden juhlapaikka on valittu, tehdään juhlatilasta varaus. Tarkennuksiin voidaan palata myöhemmin. Hyvä ajankohta kaikille tarkennuksille on viimeistään 2-3 kuukautta ennen hääjuhlaa.

 

Sesonkiajat

Häiden sesonkiaikaa ovat kesä- heinä- ja elokuu, vaikka nykyään häitä vietetäänkin ympäri vuoden. Kesähäät kannattaa varata vuosi, puolitoista ennen hääjuhlaa. Toki aina kannattaa kysellä lyhyemmälläkin varoajalla tiloja, josko varaustilanteisiin olisi tullut muutoksia. Etenkin kesällä voi hääjuhla on aivan hyvin olla myös perjantaina illasta. Ravintola Rauhalassakin tilavuokra on hiukan pienempi perjantaisin.

Eri vuodenajat tuovat hieman erilaista tunnelmaa juhliin, joten tämä kannattaa ottaa huomioon juhlien suunnittelussa. Jos tykkää talvesta ja kynttilöistä, tai syksyn värimaailma hivelee sielua, kannattaa juhla ajoittaa näihin ajankohtiin. Tärkeintä on järjestää hääparin näköiset juhlat ja valita ajankohta oman mieltymyksen mukaan.

Lista asioista, jotka tulee sopia juhlapaikan kanssa ennen juhlaa:

 • Juhlan aikataulu – alku ja loppu
 • Vierasmäärä sekä lasten iät ja määrä
 • Erikoisruokavaliotoiveet
 • Ohjelma – ei tarvitse sopia tarkkaa minuuttiaikataulua. Henkilökunnalle riittää suurpiirteinen aikataulu
 • Juhlan seremoniamestari/isäntä/emäntä – henkilökunnan tulee tietää kenen kanssa kommunikoida, kun tulee tarvetta tarkentaa juhlan yksityiskohtia illan edetessä
 • Tarjottavat, jotka tarjoillaan yhteislaskulle
 • Juhlan mahdollinen orkesteri/DJ tai muu ohjelma, jotka tuovat tavaroitaan ennen juhlaa – tämä pitää sopia ennakkoon, jotta henkilökunta tietää olla paikalla oikeaan aikaan ennen juhlan alkua
 • On myös hyvä sopia etukäteen, milloin hääjuhlan jälkeen jätetyt tavarat haetaan pois
 • Mahdolliset koristelutoiveet
 • Laskutusosoite
 • Maksuaikataulu, useimmat ravintolat laskuttavat osan palveluista ennakkoon

 

Vierasmäärän lukkoon lyöminen ja hyvän häämenun ainekset

Heti tilaa varatessa on hyvä suunnilleen tietää, kuinka paljon vieraita tulee paikalle. Tällöin osataan varata oikeankokoinen tila hääjuhlaa varten. Noin kuukausi ennen juhlaa on hyvä tietää vierasmäärän koko suurin piirtein ja viikko ennen juhlaa voi vielä tarkentaa mahdolliset muutokset.

Hyvän häämenun lähtökohta on, että se miellyttää hääparia. Hääparin kannattaa myös miettiä, minkälainen menu sopii tarjoiltavaksi laajemmalle vierasjoukolle. Ravintolan ammattitaitoinen henkilökunta auttaa mielellään menun suunnittelussa.

Häämenussa voi olla myös jokin juju, joka erityisesti kuvastaa hääparia ja heidän mieltymyksiään. Jos esimerkiksi halutaan rennot juhlat ja hääpari tykkää burgereista, hääjuhlan tarjoiluksi voi aivan hyvin valita burgerbuffetin. Jos hääpari taas suosii vegaanista ruokaa, juhlamenu voi koostua vegaanisista herkuista. Näillä menuvalinnoilla helppo tuoda esille hääparin persoonallisuutta ja ne tekevät juhlista oman näköiset.

 

Hääjuhlien ohjelma ja trendit

Ohjelmaa hääjuhliin ei kannata järjestää liikaa, aikaa ja tilaa on hyvä varata myös seurustelulle. Ohjelman on hyvä olla valmisteltua ja laadukasta, jolloin se vangitsee juhlaväen huomion. Mieluummin tasokkaita ohjelmaosuuksia vähemmän, kuin väkisin puserrettua paljon.

Juhlan alku on tärkeä hetki jatkon sujuvuuden näkökulmasta. Jonkun tulee emännöidä / isännöidä tilaisuuden alkua ja kertoa vieraille, kuinka ohjelma etenee. Useimmiten tämä seremoniamestarin rooli lankeaa bestmanin tai kaason tehtäväksi. Toki osuuden voi myös ulkoistaa ja ostaa palvelun esim. juhlajärjestelyitä tarjoavalta yritykseltä. Rauhalassa on myös tapana esitellä ravintolapäällikön tai keittiömestarin toimesta vieraille ennen ruokailun alkua menu ja mahdollinen juomatarjoilu. Muutenkin autamme etiketin kanssa mieluusti, jos ilmenee kysymyksiä tai epäselvyyttä siitä, miten kannattaa toimia.

Yleinen käytäntö on varata ruokailun jälkeen aikaa joko vapaamuotoiselle seurustelulle tai järjestää ohjelmaa ennen hääkahvien tarjoilua. Tämä järjestely helpottaa tarjoilijoita, jotka siivoavat ruokabuffetin pois ja laittavat esille kahvitarjoilut sekä hääkakun.

Ruokailun kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä turhaa. Kohteliasta on antaa vieraiden syödä rauhassa. Illan seremoniamestarin ja ravintolan tarjoiluväen tehtävänä on huolehtia yhdessä kiireettömästä tunnelmasta ruokailun aikana. Ohjelman osuus kannattaa aloittaa vasta sitten, kun ravintolapäällikkö on sopinut asiasta seremoniamestarin kanssa. Näin myös varmistetaan, että tarjoilijat ovat ennättäneet hoitaa oman osuutensa loppuun ruokailun päätyttyä. Ravintolapäällikön tehtävä on huolehtia illan etiketistä, tässä työssä hyvä kommunikaatio seremoniamestarin kanssa on suureksi avuksi.

Tänä päivänä rentous ja välittömyys on yksi isoimmista juhlatrendeistä. Myös persoonallisuus ja hääparin omat harrastukset ja mieltymykset saavat näkyä. Kannattaa pitää kiinni juhlan suunnittelussa siitä, mikä hääparia itseä miellyttää ja tehdä valinnat sen mukaan.

 

Yhteistyökumppanit

Usein häiden järjestämisessä tarvitaan muitakin yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi hääjuhlan kukka-asetelmat ja kukkakimput voivat tulla paikalliselta kukkakauppiaalta. Tämän lisäksi hääjuhlan ikuistamiseen valitaan usein ammattivalokuvaaja, jotta häävieraat voivat keskittyä olennaiseen eli tunnelmasta nauttimiseen.

Olemme jo vuosien ajan toimineet häiden parissa tehden yhteistyötä useiden eri yhteistyökumppaneiden, kuten kukkakauppojen ja valokuvaajien kanssa. Voit siis huoletta kysyä meiltä vinkkejä ja yhteystietoja yhteistyökumppaneiden valintaan Oulun seudulla.

 

Annen kolme vinkkiä häiden järjestämiseen

1) Luota omaan vaistoon ja anna oman persoonallisuuden näkyä juhlassa. Valitkaa sellainen juhlapaikka, jossa te hääparina viihdytte.

2) Valitkaa sellaiset tarjottavat, joista itse tykkäätte. Hääjuhla on teidän juhla ja se saa näkyä ja maistua.

3) Älä stressaa liikaa! Juhlissa voi aina sattua ja tapahtua jotain yllätyksellistä. Jos keskityt liikaa juhlan aikatauluun tai yksityiskohdista huolehtimiseen ja seuraamiseen, unohtuu itse juhlasta nauttiminen. Kannattaa ottaa siis rennosti ja nauttia juhlan tunnelmasta, antimista ja etenkin vieraiden kanssa seurustelusta.

 

Hääjuhlat Rauhalassa

Hinta hääjuhlaan määräytyy pitkälti juhlien henkilömäärän, tilan tarpeen (ohjelma huomioituna) sekä tarjottavien (ruoka ja juoma) määrän ja valikoiman mukaan.

 

Esimerkiksi hääjuhla, jossa on:

 • Noin 70 vierasta
 • Tämän suuruiseen juhlaan varataan koko Rauhala, jotta tilaa jää hyvin myös tanssille ja ohjelmalle. Pienemmistä kabineteista järjestyy myös lastenhuone ja huone, jossa ovat lahjapöytä ja vieraskirja
 • Ruokana Rauhalan päivällisbuffet
 • Juhlan alussa kuohuviinitarjoilu
 • Ruoan kanssa pari kaatoa viiniä
 • Kakun kanssa pienet jälkiruokaviinit

 

Hinta koostuu seuraavista asioista:

Tilavuokra 500€

Päivällinen ja hääkahvitarjoilu yhteensä 43€/hlö

Kuohuviinitarjoilu noin 5,50€ / hlö

Pari kaatoa viiniä ruoan kanssa yht. Noin 12€/hlö

Jälkiruokaviini 4 cl kakun kera noin 5€/hlö

Eli hinta yhteensä noin (70 x 65,5=4585 + 500) 5085€

Lasten hinta (alle 12-vuotiaat) 2€/ikävuosi

 

Tarkennuksia:

Rauhalan (kaikkien salien) tilavuokra on 500 euroa.

 • Juhlatilan klo 00.00 saakka (juhlan alkamisaika sovitaan aina tilaisuuden mukaan)

 

Hintaan sisältyy:

 • Astiat ja aterimet
 • Valkoiset pöytäliinat ja kangasservetit
 • Tuikkukynttilät tai pitkät kynttilät. Halutessanne pienet pöytäkukat. Rauhalan maljakoita voi lainata omiin kukkiin.
 • Rauhalan baari palvelee koko tilaisuuden ajan (tai etukäteen sovitun ajan)
 • Kaksi tuntia suunnitteluaikaa ravintola henkilökunnan kanssa ennen juhlaa.
 • Nimikorttien asettelu etukäteen toimitetun pöytäkartan mukaan.
 • Oma koristeluaika sopimuksen mukaan.
 • Tarvittaessa puhemikrofoni, videotykki, valkokangas & äänentoisto taustamusiikkia varten

Lisäveloituksesta tarjoamme:

 • Hääjuhlaan lisätunnit 80 €/h päivällä ja 180 €/h klo 24-02 välillä
 • Henkilökunnan koristelemaan häätilan toiveidenne mukaan 36 €/h/hlö
 • Bändin/esiintyjät yhteistyökumppaneiden kautta
 • Erikoishääkakut jne.
 • Juhlatilojen kalustuksen siirtäminen ja varastointi hinnoitellaan erikseen

 

Hääjuhlan menuksi valikoituu usein upean monipuolinen sesongin päivällisbuffet, jonka jälkiruoan tilalle voidaan vaihtaa hääparille mieleinen hääkakku.

Hääkakuista ja hinnoittelusta:

Huovisen leipomon hääkakku

 

+7 euroa / hlö

Mansikka-kermakakku

Vadelma-kermakakku

Hedelmä-kermakakku

Kinuskikakku

Sacherkakku

Minttusuklaa-mansikkakakku

Valkosuklaa-mansikkakakku

Mariannekakku

Suklaamoussekakku

Kauden juustokakku

Kauden pilvikakku pyöreänä

 

+ 9 euroa / hlö

Lakka-kermakakku

Ruusupursotuskakku

Pitsikakku

 

Erikoiskakut Huovisen leipomosta tai muista leipomoista alkaen + 12 euroa (hinta tarkistetaan aina tilauksen mukaan).

 

Kakkukahvien hintaan sisältyy aina kahvin ja teen lisäksi mehua lapsille.

Lisäksi kakkupöytään on mahdollista tilata:

Leipäjuustoa ja lakkahilloa 1,00 / hlö

Kahta erilaista kakkua 3,50 / hlö

Macaronseja 2,00 / kpl

 

Hääjuhlaan voi varata koko Juhlatalo Rauhalan alakerran, johon mahtuu kaiken kaikkiaan jopa 140 istumapaikkaa. Pienempiin juhlatilaisuuksiin on varattavissa kauniit ja valoisat Sara-sali ja Lööki-kabinetti. Tervetuloa käymään paikan päällä, esittelemme tilojamme mielellämme tarkemmin!

 

Muistakaa, että hääjuhla on teidän päivänne! Ihania hääjuhlia!

*Anne, ravintoloitsija